PIENOISMALLIMARKETTI

Pelikrypta

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Palmuja, Komisario Kaasu!

Samalla kun haen maalausmotivaatiota kirjoittelen joutavia palmujen rakentamisesta pienoismallien iloksi ja suojaksi.

Palmujen teon voi karkeasti jakaa neljään vaiheeseen. Valitettavasti kaikista vaiheista ei ole kuvia, kun onnistuin poistamaan osan kuvista.
Valmis palmu & alusta

Vaiheet ovat siis:

1. Rautalankarunko
Rungoa varten olen leikannut sopivan pistuisi rautalangan pätkiä kahdeksan kappaletta, jotka olen kietonut yhteen rautalankalla. Olen jättänyt päät näkyviin molemmista päistä, koska toinen pää auttaa tukemaan puuta maahan ja toiseen tulee lehdet.

2. Rungon päällyste
Päällysteen olen tehnyt erikeepperistä vedestä ja sideharsota. Teen pienen määrän 50/50 seoksen erikeeper-liimaa ja vettä astiaan. Sitten uitan sideharsonpätkää seoksessa ja kierrän sen rautalanka rungon päälle. Huom! homma on vähän sotkuista, joten kannattaa käyttää kertakäyttöisä alustaa. Itse käytin alustana sanomalehteä. Jätin rungot kuivumaan vuorokaudeksi, siten että runko ei kosketa mitään pintaa eikä liimaudu siihen. Sideharsolla ei ollut väliä onko se kaksinkerroin. Sillä sai vain enemmän paksuutta runkoon.

Sideharsosta kului vain pieni osa ja kokonaisen rullan saa eurolla, mistä tahansa apteekista.

Rautalanka runkojen ympärille kiedottu erikeeper&vesi liuoksessa uitettua sideharsoa.

3. Lehdet
Lehdet leikkasin vahvasta kartongista ja liimasin ja teippasin ne maalarinteipillä toiseen päähän runkoja. Rautalangan avulla ne taitettua sopivaan asentoon. Teippiä käytin siksi, että lehdet ei pysy pelkällä liimalla ohuessa rautalangassa, kun niitä vääntelee. Lopuksi leikkasin lehtiin ohuita viiltoja.

Tämän jälkeen palmut ovat valmiiita maalaukseen ellei tee pohjaa ensin.


Lehdet teipattu ja liimattu. Lehdet tehty kartongista.
4. Maalaus & pohja
Itse maalasin alkuun koko höskän lähinnä rungon mustalla pohjamaalilla. Rungon maalasin tämän jälkeen ruskealla ja kuivaharjasin muutamalla vaalealla värillä. Lehdet tein käytännössä samalla tekniikalla, mutta käytin vihreää väriä.

Lopuksi liimasin palmun erikeeperillä muovialustaan ja ripottelin hiekkaa päälle ja asettelin muutamia koristeita. Liiman kuivumisen jälkeen suojasin A4 kokoisella paperilla palmua, kun pohjamaalasin mustalla spraylla pohjan. (Helpompaa olisi ollut tehdä pohjakin ja sitten vasta maalata koko höskä.)

Pohjan lopullisen maalauksen jälkeen sirottelin hiukan irtoruohoa sinne sun tänne ja lopputulos näkyykin sitten kuvassa.
Alustassa on pääkallo, kivetystä ja laudanpätkä. Muutoin pohja on naapurin hiekkalaatikon hiekkaa.  
Homma oli itseasiassa aika nopea ja helppo. Olen tehnyt kaiken muun paitsi alustan katsellessani telkkaria. Samalla pyöritteelee runkoja, leikkaa lehtiä. Sideharson kiertäminen on myös nopeaa. Tein näitä kolme kappaletta ja kaksi olisi vielä tekemättä.

2 kommenttia:

  1. Tosi näyttävä palmu yllättävän helpohkolla reseptillä. Sideharsosta saa kyllä tosi hyvän "puunrunko"-fiiliksen. :)

    VastaaPoista
  2. Täytyy sanoa, että yllätyin itsekin kuinka vähällä vaivalla sain palmun aikaiseksi. En oikeastaan edes yrittänyt tehdä mitään huikeaa.Tosin lehtien pitäisi olla ehkä vielä hiukan ohkaisempia ja tuplamäärä.

    VastaaPoista