PIENOISMALLIMARKETTI

Pelikrypta

sunnuntai 31. elokuuta 2014

Storehouse: Valmis (Kuvia)


Kurkistus varastoon
Sain näin sunnuntai illan ratoksi varastorakennuksen tehtyä. Kuten jos aikaisemmin olet lukenut blogiani niin tiedät, että varasto on kolmessa osassa. Alakerta, yläkerta ja katto. Osat lähtevät pois ja näin on helpompi pelata sisätiloissa.

Koska olen enimmäkseen tehnyt mielivaltaisia rauniotaloja mielivaltaisesti leikatuista pahvinpaloista, niin tämä varastoprojekti oli jotain ihan muuta. Tarkat mittaukset, osien sovittelu, saranoiden rakentaminen, parempi materiaali ja enemmän yksityiskohtia nosti rakennelman arvoa ja aikaa rakentaa. Tämän rakennelman tekoon kului arviolta kolme kertaa enemmän kuin aikaisemmin rakentamiini samankokoisiin raunioitaloihin. Olen tyytyväinen rakennelmaani ja seuraavaksi olisi tarkoitus tehdä majatalo samalla periaatteella.

Kuvat kertoo jälleen enemmän ja selityksiä lisää kuvateksteissä.

Valmisvarasto ulkoa päin. Koukun tein itse veistelemällä sen muovilevystä.




Näkymä alakertaan, jossa on kahvisäkkejä ja rotta vartioimassa. Taustalla myös talikko ja viikate.

Ylhäältä kuva alakerrasta. Tikapuiden avulla pääsee yläkertaan. Tikapuut on rakennettu palsasta.
Yläkerran luukuista näkymä yläkerran tilaan. Huomaa varaston johtajarotta kultakolikoidensa kanssa vartioimassa valtakuntaansa.

Yläkerran tilat ylhäältä päin. Tynnyri, laatikoita, hakku ja lyhty. Sekä tietysti rotta.


Tässä kokovertailua varten 28 mm GW:n muoviukkoja.

 Palautetta kaipaan jälleen rakennelmastani... Please give me a feedback about this Storehouse. Thank You.


keskiviikko 27. elokuuta 2014

Store House maaleissa

Sain ensimmäisen kunnon ehjän rakennukseni maaleihin. Varasto on nyt maaleissa ja enää puuttuu sisätilan koristelut sekä nostokoukku.

Tarkoitus on laittaa paremmat kuvat, kun saan koko höskän kokonaan valmiiksi.

Storehouse eli varasto maaleissa. 
PS. Tänään en varmaan rakenna mitään, koska olen jo kaatanut kukkamaljakon ja kahvikuppini. Olkoon tämä siis suunnittelupäivä.

lauantai 23. elokuuta 2014

Store House: WIP

Päätin tehdä pienen päivityksen rakenteilla olevasta storehousesta. En ole tosiaan näin massiivista ehjää rakennusta tehnyt. Yksityiskohtia ja tarkka mittailu vie aikaa... Tunteja on kulunut ja nyt aletaan olemaan siinä vaiheessa, että vielä muutamia yksityiskohtia ja sitten maalaukseen...

Sanoisin, että viikko menee koko mallin rakentamiseen, jos pystyy vähintään 1-2 tuntia tekemään päivässä mallin eteen.

Toissapäivänä katselin elokuvaa ja leikkasin 1 cm x 1,5 cm kokoisia kattopaloja. Kahdessa tunnissa leikatut palat menivät jo melkein kaikki tähän projektiin... Luulin, että niitä säästyisi tuleviin projekteihinkin.

Kesken vielä siis ovi ja yläkerran luukku, lattia- ja kattopalkit, maalaus ja sisätiloihin tulee säkkejä ja laatikoita, muutamia aseita ja työkaluja pinojen päälle. Sisätilat teen vasta, kun kaikki on valmista. Suunnitteilla on tehdä itse muutamia laatikota, joten teen niistä myös tutoriaalin blogiini.
Varasto näyttää nyt tältä. Ovet ja muutamia yksityiskohtia vaille valmis. Tietysti nostokoukku pitäisi jostain vielä saada. 

Alakerran ovet. Ovista puuttuu vielä vetorenkaat, sisäpuolen haat ja saranat. Ovet taidan liimata vasta, kun saan koko rakennuksen maaleihin. 





torstai 21. elokuuta 2014

Store House: Aloitus

Kun päätin kokeilla uutta miniatyyripeliä Cutlassia, niin huomasin, että kaikki rakennukseni oli raunioita. Siis pitää rakentaa ehjiä taloja. Varsinkin kun itse pelissä voi rakentaa tukikohtaa tai voi ajatella, että omistaa jostain kupungista jonkin rakennuksen. Pelissä on 8 erilaista rakennusta, joten kun ne kaikki rakennan niin kaupunkini on aika elävä sen jälkeen. Rakennuksia voi käyttää myös muissa peleissä kuten vaikka Mordheimissa... vink!

Koska jorinani jäävät pahasti jälkeen rakenteluistani, niin päivitän tänne aina edistyksistä.

Eli ensimmäinen rakennus on siis Store House eli varasto. Tarkoitus on tehdä kaksikerroksinen talo, jonka saa purettua osiin, että sinne mahtuu figuurit neppailemaan. Lisäksi on tarkoitus tehdä sisälle asiaankuuluvia esineitä. Varastoon se on helppoa, tynnyreitä, laatikoita ja rottia.

Alkuun tein kivipohjan. Sitten aloin rakentamaan kerroksia ylöpäin. Teen vain kaksi kerrosta tähän varastoon.

Kapalevystä leikattu varaston kivipohja. Seinät tulevat toisiinsa limittäin kiinnityksellä.

Kivipohjan askarteluun vierähti jo reipas tunti ellei pidempääkin. Kivipohja on tehty 10 mm kapalevystä.
Kivipohja liimattuna kasaan.
Toisen kerroksen seinään tulee tukipuu johon voi kiinnittää köyden tavaroiden nostamiseen toiseen kerrokseen. En kyllö ole keksinyt vielä miten kiinnittäisin kerrkset toisiinsa. Magneetti olisi hyvä, mutta kun minulla ei ole magneetteja.

Toinen kerros ja kivipohja. 


Pohjakerroksen kivetys on tehty pahvilevyistä.

Mordheimin uudelleen rakennus

Päätin rakentaa Mordheimin pelin mukana tulleet alkuperäiset pahvitalot uudelleen. Aloitin jostain helposta, koska rakennusmateraalina käytin minulle uutta kapalevyä. Ensimmäiseksi päätin rakentaa Corner House 2 nimellä olevan rauniotalon.

Tarkoituksena on siis leikata kapalevystä samankokoiset palat kuin pahvit olivat taloissa ja sen jälkeen muokata ne näyttämään samalta, kuin pahveihin on maalattu kuvito. Alkuperäisiä muoviosia käytän kuitenkin mitä pahvitalossa on tullut mukana.

Alkuperäinen Mordheim pahvitalo Corner House 2 nimeltään.
Alkuun käytin alkuperäisiä pahviosia mallina kapalevyn leikkaukseen. Kapalevyn paksuus oli 5 mm.

Pahviseinä mallina kapalevyn leikkauksessa. Tummennetut alueet leikataan pois.

Osien sovittelua ja muokkausta. Testailin miten saan pahvia varten tehdyt muovipalat sovitettu kapalevyyn. Itseasiassa ne sopivat erinomaisesti. Mordheim muovipalojen leveys on juuri sama kuin kapalevyn 5 mm paksuun.

Alakerta mallailua.
Palat kun sain muokattua ja vähän niitä sovitettua yhteen tuli eteen kuitenkin lattian rakentaminen. Lattia oli pelkkää maalattua pahvia aikasemmin. Käytin jälleen minulle tuttua rakennusmateriaalia eli pahvia johon liimasin jäätelötikuista lattialaudoituksen. Jäätelötikut vaativat myös paljon muokkausta enemmän.
Lattian vamistusta. Lattia on tehty jäätelotikuista. Osia ei ole vielä liimattu yhteen.

Liimauksen jälkeen rakennus muistutti rakenteeltaan samaa kuin alkuperäinen pahvitalo. Alusta alkaen oli tarkoitus tehdä hiukan enemmän kuin mitä alkuperäisessä pahvitalossa oli, koska muuten viritelmä saattoi jäädä hiukan torsoksi.

Rakennus liimattuna kasaan alkuperäisen mallin mukaan.

Lisäyksenä tein alakerran lattian laudoituksen ja romua. Liimailin jäätelötikun paloja ja hiekaa mielivaltaisesti sinne sun tänne.

Maalausta vaille valmis. Vieressä myös pieni jämäosista koottu rauniopala.

Päätin maalata koko höskän mustalla pohjamaalilla. En käsitellyt kapalevyn välissä olevaa ainetta mitenkään. Pohjamaaluksen jälkeen näin, että osa aineesta suli maalin takia. Alakerran tiilikuvio säilyi, mutta yläkerran suli.
Pohjamaalaus sulatti yläkerran tiilikuvion. Ensikerralla kyllästän aineen erikeeper + vesi sekoituksella.
Ehkä koko projektin puuduttavin vaihe oli maalata koko rakennnus. Maalsin koko rakennuksen omilla pääväreillään. Tiilityksen ruskealla, laudoituksen vaaleammalla ruskealla, seinät vaaleaksi ulkoa ja vihreäksi sisältä. 

Perusmaalaus tehtynä.
Viimeistely oli itseasassa mukavaa. Käytännössä kuivaharjailin isolla sudillla vähän vaaleita sävyjä sinne sun tänne. Lisäksi tein ruostetta ikkunoihin ja maalasin alkuperäistä muistuttavan kääremkuvion oven viereen. Ikkunoiden alle on vähän lisätty valumia mustalla washilla.

Valmis Corner House 2. Etupuoli.

Valmis CH2. Sivu.

Valmis CH2. Sisältä.

Yksi tehty vielä 5 jäljellä. Aikaa kului huomattavasti enemmän kuin peruspahvista valmistamaan rakennukseen. Lisäksi jouduin käyttämään pikaliimaa monessa kohtaa. Kapalevyn ja puutikkujen muokkaaminen vie aikaa. Samalla kapalevyn leikkaus on hitaampaa ja tarkempaa kuin pahvin leikkaus.Tulevaisuudeesa tulee olemaan myös tuo kyllästysvaihe sulamisen estämiseksi. Mutta jälki on kyllä heinompaa. Voin kyllä sanoa, että tämä on hienoin aikaan saamani rakennus, mutta myös kallein.

Tässä lista Mordheim rakennuksista.

Corner House 1
Corner House 2
The Long House
The Tavern
Bridge House
Monument + Chimney

tiistai 19. elokuuta 2014

Nopeasti suojia pelipöydälle

Tuntuuko, että miniatyyripelaaminen on pelkkää nopanheittelyä ja ukot seisovat reunoilla muutaman hassun suojan takana.

Ei hätää tässä pieni tutoriaali miten saat suojia pelipöydälle ja pelaaminen muuttuu enemmänkin shakkimaiseksi pohdiskeluksi, miten ja mistä pääsee kulkemaan ja kuka näkee kenetkin. Oma määrite pelipöydästä on se, että sen asettamiseen menee enemmän aikaa kuin itse pelaamiseen ja palikoita jää yli vielä toisen pöydän valmistamiseen.

Työkalut

Liimaa, sakset ja askarteluveitsi. Näillä pääset jo pitkälle. Tietysti maaleja ja suteja. Nämä nyt pitäisi löytyä vähänkin pienoismalleja harrastaneelta. Liimaksi riittää erikeeper.

Tarvikkeet

Kaikki mahdollinen jämäosa, hiukan pahvia lisäksi hiekka ja pienet kivet ovat myös käteviä.  Monesta pienoismallin rungosta saa leikattua myös sopivia palikoita. Kaikki nämä osat pitäisi löytyä kotoa ja laatikoista ilman niiden ostamista. Hiekka ja kivet löytyvät naapurin lasten hiekkalaatikosta. Tarvittaessa sieltä löytyy myös siivilä, jolla voit tehdä "hienoa hiekkaa".

Jäätelötikkuja, hiekaa, sakset ja erikeeper. Kuvassa myös jämäpalajo kapalevystä. 


Kokoaminen

Katso mitä jämäosia on ja mitä haluat rakentaa. Valmiista osista saa nopeasti suojan liimaamalla ne päällekkäin, esimerkiksi tynnyreitä ja laatikoita. Pahvista ja jäätelötikuista saa tehtyä raunioita tai romukasoja. 

Liimaa siis erikeepperillä ohuen pahvin päälle osat mitä haluatkin tehdä. Laita liimaa myös hiukan pohjalle ja osien päälle ja ripota hiekkaa liimakohtiin. Jos teet romukasoja, niin eipä ole väliä miten palikat liimaat.

Kuvissa olen esimerkkinä tehnyt valmispalikoista suojan laatikoista ja tynnyreistä. Toisena on pieni raunio, jossa olen käyttänyt yli jääneitä kapalevyn palasia ja jäätelötikkuja. Pihinä olen siis säästänyt kaikki kesällä syömäni jäätelöpuikkojen jäätelötikut, vai olenko kultakolikoilla ostellut jäätelöpuikkoja, että saan puutikkuja?  

Anna rakennelman kuivua. Sitten kun se on kuivunut karista ylimääräiset hiekat pois ja leikkaa pohja pahvi muotoonsa. Sen ei tarvitse olla kovin paljon isompi kuin itse suojan.

Kapalevyt liimattu seiniksi ja jääteötikuista ja hiekasta tehty romua kasaan. Ennen maalausta olen leikannut vielä pohjapahvin järkemävämmän kokoiseksi.

Maalaus

Pohjamaalaus on kätevä, jonka jälkeen kasan voikin maalata mielensä mukaan. Pääväri ja pieni korostus ja kuivaharjaus vaalealla vaikka pölyn luomiseksi.  

Itse maalasin mustalla pohjamaalilla rakennelmat. Sitten maalasin päävärit ja käytin blendausta vai washausta eli litkutin vesimäisellä mustalla koko höskän. Huomaa ammattimainen sanankäyttöni. Tämän jälkeen korostin värejä hiukan vaaleammalla kuin alkuperäinen väri oli. Lopuksi vielä kuivaharjasin rakennelman vaalealla ja tein pieniä yksityiskohtia kuten ruostessa arkun metalliosiin.

Valmiit maastopalat. Raunioita ja laatikkokasoja. Näitä voi jopa käyttää isompien rakennusten sisällä.

Yhteenveto

Pienoismalliharrastajalla pitäisi löytyä kaikki tarvittava materiaali jo valmiiksi. Yhden rakennelman tekoon
menee noin 5-10 minuttia. Liimausten ja pohjamaalausten kuivumisen jälkeen varsinaiseen maalaukseen menee noin 15 minuuttia keskiarvolta. 

Eli teet suojia tunnissa 5-10 kappaletta ja maalaat ne seuraavana päivänä noin parissa tunnissa. 

Tässä blogissa olleiden kahden suojan tekoon meni yhteensä aikaa noin 45 minuuttia. Sisältää siis rakentamisen ja maalaamisen. En ole laskenut kuivumiseen mennyttä aikaa. 

5-10 suojalla tekee jo pelaamisen mielekkäämmäksi ja pelikentän rakentaminenkin on jo taktisempaa. 

Samat palikat toisesta suunnasta. Kuvassa 28 mm pitkä varsijousiampuja suojassa raunioissa. 


maanantai 18. elokuuta 2014

Kapalevy ja pohjamaalaus

Lyhyt päivitys pienoismallimaailmaan. Rakennan ensimmäistä kertaa kapalevystä pienoismallia. Käyttämäni levy siis koostuu vaahtomuovista, jonka molemmilla puolilla on ohutta kartonkia. Kantapään kautta opein että materiaali kannattaa käsitellä ennen maalausta. Pohjamaalatessani rakennusta suli siis tuo pahvien välissä oleva vaahtomuovi osittain. Ensikerralla sivelen levyn välissä olevan muovin erikeeper&vesi -sekoituksella.

Kuvassa yläkerroksessa näkyy sulanut tiilikuvio, mutta alakerroksen levyn kuvio säilyi. Tämä sulaminen ei onneksi pahasti haittaa. koska kyseessä on jo muutenkin rauniotalo.

Yläreunan tiilikuvio on sulanut, mutta alakerrokseen se on jäänyt ehjäksi.

lauantai 9. elokuuta 2014

Hoist the Colors!

Yarr! Olen päättänyt valloittaa alaa toisella figuuripelillä... Nimittäin Black Scorbionin Cutlass pelillä, ennenkuin pelin figuurituotanto lopetetaan, sääntökirja pitää ostaa ebaysta ja pelaajat pitää rakentaa itse. Nyt olen ehkä ajoissa. Tilaan sääntökirjan, merirosvo tai kaappari porukan, rakennan sluupin ja seilaan valloittamattomille merille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, sitä että unohtaisin Mordheimin tai Necromundan, tämä on vain yksi kultakolikko lisää arkkuun ja sitä paitsi Mordheim maasto sopii mitä mainiommin merirosvoiluun...

Harmi, että Cutlass säännöissä ei ole meritaistelua vaan se sijoittuu pelkästään kahinoihin maanpäällä. Cutlassissa onkin yllättävän paljon yhteistä ja yhteyksiä Mordheimiin ja Necromundaan. Tosin en ole sääntökirjaa vielä lukenut, mutta netistä löytynyt info on saanut minut innostumaan aiheesta. Pelissä kun on kaikkea ihmeellistä ja omituista ja tämä mahdollistaa tekemään omalaatuisen joukkion, pelimaastot ja laivat oman mielikuvituksen mukaan. Cutlass pelissä oman tukiohdan rakentamisen mahdollisuus innoittaa itseasiassa rakentamaan sen oman tukikohdan fyyssisesti, jota voi käyttää sitten pelissä itsessään, jos kun sinne joku uskaltautuu.

Hieno pelimaasto viidakossa ja satamakaupungeissta innoittaa ainakin itseäni. Joten siis pitää rakentaa muutama ehjä talo Cutlassia varten ja satama, jonne voin sluuppini ankkuroida...

Nopeasti puuhastelu viidakossa oleva satamakaupunki.