PIENOISMALLIMARKETTI

Pelikrypta

tiistai 19. elokuuta 2014

Nopeasti suojia pelipöydälle

Tuntuuko, että miniatyyripelaaminen on pelkkää nopanheittelyä ja ukot seisovat reunoilla muutaman hassun suojan takana.

Ei hätää tässä pieni tutoriaali miten saat suojia pelipöydälle ja pelaaminen muuttuu enemmänkin shakkimaiseksi pohdiskeluksi, miten ja mistä pääsee kulkemaan ja kuka näkee kenetkin. Oma määrite pelipöydästä on se, että sen asettamiseen menee enemmän aikaa kuin itse pelaamiseen ja palikoita jää yli vielä toisen pöydän valmistamiseen.

Työkalut

Liimaa, sakset ja askarteluveitsi. Näillä pääset jo pitkälle. Tietysti maaleja ja suteja. Nämä nyt pitäisi löytyä vähänkin pienoismalleja harrastaneelta. Liimaksi riittää erikeeper.

Tarvikkeet

Kaikki mahdollinen jämäosa, hiukan pahvia lisäksi hiekka ja pienet kivet ovat myös käteviä.  Monesta pienoismallin rungosta saa leikattua myös sopivia palikoita. Kaikki nämä osat pitäisi löytyä kotoa ja laatikoista ilman niiden ostamista. Hiekka ja kivet löytyvät naapurin lasten hiekkalaatikosta. Tarvittaessa sieltä löytyy myös siivilä, jolla voit tehdä "hienoa hiekkaa".

Jäätelötikkuja, hiekaa, sakset ja erikeeper. Kuvassa myös jämäpalajo kapalevystä. 


Kokoaminen

Katso mitä jämäosia on ja mitä haluat rakentaa. Valmiista osista saa nopeasti suojan liimaamalla ne päällekkäin, esimerkiksi tynnyreitä ja laatikoita. Pahvista ja jäätelötikuista saa tehtyä raunioita tai romukasoja. 

Liimaa siis erikeepperillä ohuen pahvin päälle osat mitä haluatkin tehdä. Laita liimaa myös hiukan pohjalle ja osien päälle ja ripota hiekkaa liimakohtiin. Jos teet romukasoja, niin eipä ole väliä miten palikat liimaat.

Kuvissa olen esimerkkinä tehnyt valmispalikoista suojan laatikoista ja tynnyreistä. Toisena on pieni raunio, jossa olen käyttänyt yli jääneitä kapalevyn palasia ja jäätelötikkuja. Pihinä olen siis säästänyt kaikki kesällä syömäni jäätelöpuikkojen jäätelötikut, vai olenko kultakolikoilla ostellut jäätelöpuikkoja, että saan puutikkuja?  

Anna rakennelman kuivua. Sitten kun se on kuivunut karista ylimääräiset hiekat pois ja leikkaa pohja pahvi muotoonsa. Sen ei tarvitse olla kovin paljon isompi kuin itse suojan.

Kapalevyt liimattu seiniksi ja jääteötikuista ja hiekasta tehty romua kasaan. Ennen maalausta olen leikannut vielä pohjapahvin järkemävämmän kokoiseksi.

Maalaus

Pohjamaalaus on kätevä, jonka jälkeen kasan voikin maalata mielensä mukaan. Pääväri ja pieni korostus ja kuivaharjaus vaalealla vaikka pölyn luomiseksi.  

Itse maalasin mustalla pohjamaalilla rakennelmat. Sitten maalasin päävärit ja käytin blendausta vai washausta eli litkutin vesimäisellä mustalla koko höskän. Huomaa ammattimainen sanankäyttöni. Tämän jälkeen korostin värejä hiukan vaaleammalla kuin alkuperäinen väri oli. Lopuksi vielä kuivaharjasin rakennelman vaalealla ja tein pieniä yksityiskohtia kuten ruostessa arkun metalliosiin.

Valmiit maastopalat. Raunioita ja laatikkokasoja. Näitä voi jopa käyttää isompien rakennusten sisällä.

Yhteenveto

Pienoismalliharrastajalla pitäisi löytyä kaikki tarvittava materiaali jo valmiiksi. Yhden rakennelman tekoon
menee noin 5-10 minuttia. Liimausten ja pohjamaalausten kuivumisen jälkeen varsinaiseen maalaukseen menee noin 15 minuuttia keskiarvolta. 

Eli teet suojia tunnissa 5-10 kappaletta ja maalaat ne seuraavana päivänä noin parissa tunnissa. 

Tässä blogissa olleiden kahden suojan tekoon meni yhteensä aikaa noin 45 minuuttia. Sisältää siis rakentamisen ja maalaamisen. En ole laskenut kuivumiseen mennyttä aikaa. 

5-10 suojalla tekee jo pelaamisen mielekkäämmäksi ja pelikentän rakentaminenkin on jo taktisempaa. 

Samat palikat toisesta suunnasta. Kuvassa 28 mm pitkä varsijousiampuja suojassa raunioissa. 


2 kommenttia:

  1. Nättiä jälkeä taas kerran. Kapalevyä pitäisi päästä kokeilemaan. Nurkissa onkin edellisestä työstä A4 kokoinen jämäpala millä aloittaa. Millähän ilveellä saisi omat rakentamisaikansa tiputettu kymmeniin minuutteihin tunneista... kai se on vain rationalisoinnin paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuossa aikaa menee... Itseasiassa kun siirryin kapalevyn käyttöön niin aikaa menee huomattavasti enemmän. Pahvia on helppo leikata saksilla ja sitä ei tarvitse muokata niin paljon. Kapalevyä taas leikkaan metalliviivoittimella ja veitsellä. Aikaa tuhraantuu tähän. Samoin tuon kapalevyn muokkaamiseen menee enemmän aikaa, mutta jälki on huomattavasti parempaa.

      Poista